Aarhus Universitets segl

De træer, de drypper endnu

Lancering af Jens Lei Wendel-Hansens DE TRÆER, DE DRYPPER ENDNU, en bog om 1864-nederlagets politiske erindringshistorie og historiebrug.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Tirsdag 9. maj 2023,  kl. 15:00 - 17:00

Sted

Store sal, Vartov

Arrangør

Center for Grundtvigforskning

Den 9. maj er Center for Grundtvigforskning vært ved lanceringen af historiker Jens Lei Wendel-Hansens bog De træer, de drypper endnu om 1864-nederlagets politiske erindringshistorie og historiebrug.

'Da danskerne tabte mod preusserne og østrigerne i 1864, var det ikke kun på de ydre linjer, at landet blev fornedret til en lilleputstat. Nederlaget satte sig også som et traume og en fælles erindring, der siden er blevet brugt politisk og hevet frem som et argument for påpasselighed og nationalt fællesskab. Vi ser katastrofen kørt i stilling i forfatningskampen i 1800-tallet, i diskussionen af samarbejdspolitikken under Anden Verdenskrig og i Fogh Rasmussens argumenter for i 2003 at invadere Irak. Og vi ser det brugt i diskussioner om Storebæltsbroen, udflyttede statslige arbejdspladser og i klimapolitik. Fortællingen handler om, hvordan danskerne har måttet acceptere og lære af det sviende nederlag, og 1864 bliver brugt til at forklare, hvorfor vi blev, som vi gjorde. Hvorfor vi gør, som vi gør' (pressemeddelelsen).

Lektor i historie ved SDU Rasmus Glenthøj vil fortælle om det projekt, bogen er blevet skrevet som del af, og bogens forfatter Jens Lei Wendel-Hansen vil skildre et par af bogens væsentligste pointer.

Bogen udgives på Nord Academic og man kan læse de første små 30 sider af den her: https://gad.dk/de-traeer-de-drypper-endnu  

 Arrangementet finder sted den 9. maj, kl. 15 i Store Sal på Vartov. Tilmelding til arrangementet kan ske til Jens Lei Wendel-Hansen